Tekne kısımları nelerdir?
Teknenin temel parçalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Pruva (Baş)Kıç (Kuyruk)Sancak.Liman.Gövde (Taban)Güverte.Kaptan EviTavşan Yolu.Daha fazla makale…•9 Ağustos 2024
Geminin arka kısmına ne ad verilir?
Doll: Geminin arka kısmına verilen isimdir. Bulwark: Geminin köşe kısımlarına omuz kirişleri denir. Sancak: Geminin hangi tarafında olursanız olun, sağ taraf sancaktır.
Teknenin alt kısmına ne denir?
Teknenin hangi kısmı “gövde”dir? Teknenin su altında kalan dış kısmına gövde denir.
Geminin alt kısmına ne denir?
Gövde: Geminin gövdesinin sürekli su altında kalan kısmı. Fasya: Geminin yüklü su hattı ile boş su hattı arasındaki kısım. Ekipman, gemiye yerleştirilen ve yükleme ve boşaltma, güvenlik, can kurtarma, demirleme ve navigasyon gibi amaçlar için kullanılan büyük ve küçük kaplar ve mekanizmaları ifade eder.
Yatın üst kısmına ne denir?
Gövde, yatın ana yapısıdır ve onu su üstünde tutar. Gövde, teknenin tüm yapısal bileşenlerini taşır ve suyla temas eden kısımdır. Teknenin su üzerindeki dengesi ve hareketi için çok önemlidir.
Sintine neresi?
Sintine, bir teknenin su hattının altındaki iç kısmıdır. Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu bölümün alt ve depolama güvertesinin altında kalır. Motor ve kazan dairelerinden sızan su ve yağların depolandığı geminin alt kısmına sintine alanı denir.
Geminin ön ve arkasına ne denir?
İskele, gemi veya feribot gibi denizde seyreden bir aracın sol tarafını ifade eder. Bir geminin pruva-kıç hattına göre sol taraftaki yarısına liman tarafı denir. Pruva ve kıç terimleri basitçe geminin önü olan pruvayı ve arkası olan kıçı ifade eder.
Geminin bölümleri nelerdir?
Talimatlar: Pruva veya pruva geminin arkasını ifade eder;
Teknede beam ne demek?
Genel uzunluk: Bu, gövdenin ön ve arka uç noktaları arasındaki mesafedir. Kiriş: Bir geminin enine ölçülen en geniş kısmı. Taslak: Bu, teknenin herhangi bir noktasında omurga düzleminden su hattına kadar olan dikey mesafedir.
Teknenin baş kısmına ne denir?
Bir teknenin ön kısmına pruva, arka kısmına kıç, önden ufka kadar olan bölüme pruva, kıçtan ufka kadar olan bölüme ise pupa denir.
Geminin uç kısmına ne denir?
CUNDA: Uçmak anlamına gelir. Mast-cunda, boom-cunda, derrick-cunda. Cunda-side: Yelkenlerin direk yakalarına kadar uzanan uçlarına verilen isimdir.
Teknede yeke neresidir?
Kürek başına bağlanan ve küreği istenilen yöne doğru hareket ettirmeye yarayan demir veya tahtadan yapılmış kol.
Geminin arkasına ne denir?
Geminin arkası “kıç” olarak adlandırılır, bu yüzden bu yöne “arka” veya “kıç” denir. Dümen ve motorlar genellikle mevcuttur. Teknenin arkası da “kıç” olarak adlandırılır, ancak genellikle “kıç” olarak adlandırılmaz.11.07.2024Geminin arkası “kıç” olarak adlandırılır, bu yüzden bu yöne “kıç” veya “kıç” denir. Dümen ve motorlar genellikle mevcuttur. Teknenin arkası da “kıç” olarak adlandırılır, ancak genellikle “kıç tarafına doğru” olarak adlandırılmaz.
Geminin ön kısmı nedir?
Pruva: Geminin öne bakan ön kısmı. 🔸Bebek nedir? Kıç: Geminin tam arkası, kıç direğine doğru.
Geminin iskelesi neresi?
Liman ve sancak, bir geminin sol ve sağ kısımlarını ifade eden terimlerdir. Gözlemci geminin ön tarafına baktığında, gözlemcinin sağındaki tarafa sancak, soldaki tarafa ise liman denir. Bu denizcilik makalesi hala taslak halindedir.
Teknede 9 numaralı kısım neresidir?
8. Teknenin dümenlendiği kısma “köprü”, köprüden bakıldığında teknenin sol tarafında kalan kısma “iskele” ve sağ tarafına “sancak” denir. 9. Teknenin rüzgârın estiği taraftaki kısmına “rüzgâr üstü”, diğer tarafına ise “rüzgâr altı” denir.
Teknede 10 numaralı kısım neresidir?
Dümen 10. Bir teknede “dümen kanadı” nedir? Teknenin istenilen yönde hareket etmesini ve dönmesini sağlayan kıç direğine tutturulmuş plakaya dümen denir.
Teknenin ucuna ne denir?
CIVADRA: Teknenin pruvasında dışa doğru eğik olarak uzanan ve genellikle yelkenli teknelerin jiblerini açmak için kullanılan sabit direk. CUNDA: Uçan anlamına gelir. Mast-cunda, mast-cunda, derrick-cunda. Cunda-side: Yelkenin direklere gelen uçlarına denir.
Teknenin baş kısmına ne denir?
Bir teknenin ön kısmına “baş”, arka kısmına “kıç”, önden ufka kadar olan bölgeye “ileri”, kıçtan ufka kadar olan bölgeye ise “arşın” denir.