Müstağni olmak ne demek TDK?
Elindekiyle yetinen, iyi beslenmiş kişi anlamına gelir. Sıkıntı da aynı kökene sahiptir ve kanaatkar olmak anlamına gelir; gani ise bolluk demektir. Dilimize Arapçadan girmiştir.
Müstahil ne demek TDK?
Bu kelime, bir şeyin başkalarından bağımsız olarak veya kendi başına var olma durumunu ifade eder.
Muzdarip olmak ne demek TDK?
Sıkıntıda, acı içinde. Bir tarafı ağrıyor, sızlıyor.
Müstehlik ne demek TDK?
(ﻣﺴﺘﻬﻠﻚ) i. (Ar. istihlāk, “yıkmak, tüketmek” kelimesinden) Tüketici: Kısacası, büyük müstehcenliklerin şehri, küçük üreticilerin şehri haline gelmiştir (Ahmet H.
Kendini müstağni ne demek?
Kendini bağımsız (ve istisnai) gördüğü için (ve başka kimseye ihtiyacı olmadığını düşündüğü için) bu şekilde davranıyor. Eğer kendinizi kendi kendine yeterli görüyorsanız.
Allah müstağnidir ne demek?
Görüldüğü gibi ganî kelimesi, Allah Teâlâ’nın bütün âlemlerden ve varlıklardan müstağni (hiçbirine ihtiyacı olmayıp kendi kendine yeterli) olduğunu ifade etmektedir.
👉 👈 ne demek?
👉 👈 Emoji Anlamı: İşaret parmağının elin tersiyle sola/sağa işaret etmesi – Bir şeye dikkat çekmek, hatırlatmak, uyarmak, yön belirtmek için kullanılır. ✌️ Emoji Anlamı: Zafer İşareti – Bu işaret, 60’larda hippiler tarafından popüler hale getirilen bir barış sembolüdür ve zafer anlamına gelir.
Mütehassıs ne demek TDK?
“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.
Mükeffir ne demek?
İslam hukukunda tekfir (Arapça: تكفير), bir Müslümanın başka bir Müslümanı kâfir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye ise mukaffir denir.
Mustarip ne demek TDK?
Dil Derneği acı çekiyor. Dragoman’ın tartışmalı terimlerle önerdiği Necmiye Alpay Hanım da Mustarip’in taraftarı. Aynı şekilde Dil Derneği ve Necmiye Alpay, TDK’nın acı çekme önerisine acıyla tepki gösteriyor. “Muzdarip” acı çeken, çaresiz, sıkıntılı anlamına geliyor.
Mütevellit ne demek?
Anlamı: Mütevellit kelimesi bir şeyin sonucu veya bir sebepten dolayı meydana gelen şey anlamında kullanılır. Genel olarak bir durum, olay veya sonucun bir sebep veya nedenin sonucu olarak meydana geldiği anlamına gelir.
Muhattap ne demek TDK?
En yaygın yanlış kullanım “addressee”dir. Doğru cümlede kullanın: Konuşmak, tartışmak veya iletişim kurmak için bir sohbet arkadaşına ihtiyaç vardır.
Müfsit ne demek TDK?
Arapça “fsd” kökünden gelen ve “fesat çıkaran” anlamına gelen “mufsid” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Sözlükte, rahatsız edici veya bozguncu anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadeti yıkmak için kullanılan bir terimdir.
Müstamel TDK ne demek?
Uzun veya kısa bir süredir başkasının malı olan, yeni olmayan, bağımlı olan.
İstihsal etmek nedir?
Geçmişi gizle Geçmiş detayları Geçmişi temizle Geçmiş: istihsal.
İnsanlardan müstağni olmak ne demek?
Arapçadan dilimize giren müstagni kelimesi istiğna kelimesinden türemiştir. İsghna zengin olmak ve açgözlü olmamak anlamına gelirken, bağımsız ise elindekiyle yetinmeyi bilen ve daha fazlasını istemeyen iyi beslenmiş kişi anlamına gelir.
Müstağni kilmak ne demek?
ѻ (üzerine) bağımlı kılmak (eylemek, yapmak): Birini muhtaç olmaktan, ilgisiz, kayıtsız kılmak: Birisi şöyle demiştir: “Bu kadar gönüllü olarak para alma, seni dünyayla meşgul eder.” “Seni dünyayla meşgul eder, ama aynı zamanda seni dünyadan bağımsız kılar.” (Fâik Reşat) cevabı vermiştir.
Müstağni ne demek TDV?
Sözlükte, “zengin olmak, ihtiyaç duymamak ve bağımsız kalmak” anlamına gelen gınâ (ganâ’) kökünden türemiş bir sıfat olan muğnî, “servet veren ve doyuran kimse” anlamına gelir. İbnü’l-Esir, Allah’a nisbet edilen Mugni isminin anlamını, “istediği kulu her türlü sıkıntıdan kurtaran” (en-Nihâye, “ġny” md.) olarak vermiştir.
Mütehassıs olmak ne demek TDK?
“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.