İçeriğe geç

Gaziantep Hangi Ile Bağlıydı

Gaziantep’in eski ismi nedir?

Eskiden Ayıntap ve Aynitap olarak yazılmış, halk arasında ise Antep ve Entap olarak söylenmiştir. Gaziantep’te yetişmiş ünlü bilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni’ye göre, Gaziantep’in eski ve gerçek adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus”, halka kale anlamına gelmektedir.

Gaziantep’i kim kurmuştur?

M.Ö. 1400–1200 yılları arasında, Gaziantep Geç Tunç Çağı’nda Hitit devletinin bir şehri oldu. Bu dönemde merkez Gaziantep’ti ve bölgedeki diğer önemli şehirler Dülük, Karchemish, Zincirli ve Coba Höyük’tü. İngiliz bilgin David Corc Hukart, Dülük şehrinin Hititler tarafından kurulduğunu belirtti.

Gaziantep ne zaman Gaziantep oldu?

Kurtuluş Savaşı’nda halkın gösterdiği üstün kahramanlık nedeniyle şehre 8 Şubat 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi ünvanı verildi. Meclis tarafından şehre “GAZİ” ünvanı verildi. Layiha-i Kanuniye’nin l. Maddesi: “Ayıntap livasının merkezi olan Ayıntap şehrinin adı Gaziayıntap olarak değiştirildi.” Böylece Antep, Gaziantep oldu.

Gaziantep’e hangi ülke işgal etti?

15 Ocak 1919’da İngilizler tarafından işgal edilen, ardından 5 Kasım 1919’da Fransız işgaline teslim edilen Antep’in işgal süreci 9 Şubat 1921’e kadar sürmüştür. Büyük direnişlerin yaşandığı ve Antep’e “Gazi” ünvanının verilmesiyle sonuçlanan bu süreç, türkü, şiir, makale gibi sanat eserlerine ve düşüncelere de yansımıştır.

Gaziantep il olmadan önce nereye bağlıydı?

Gaziantep önce Edessa (Urfa) sancağına, sonra bir süre Maraş bölgesine bağlandı. Bölge 1150 yılında Haçlılardan kurtarılıp tekrar Anadolu Selçuklu devletine bağlandı.

Gaziantep Kürt ili mi?

Antep’te yaşayan Kürt nüfusu ise Gaziantep’te 2.069’dur.

Gaziantep Türkleri hangi boydan?

Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyli, Anadolu’nun Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşamaktadır. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.

Gaziantep Türkmen mi?

Arap coğrafyacı Dimeşkî, 14. yüzyılın başlarında Antep sakinlerinin Türkmen olduğunu yazmıştır. 27 Mayıs 1834’te şehri ziyaret eden Pierre Martin Rémi Aucher-Éloy, 12.000 nüfuslu Antep’in Ermeni ve Türklerden oluştuğunu belirtmiştir.

Atatürk Antep’e ne zaman geldi?

26 Ocak 1933’te, Antep’in vatansever halkı uzun zamandır beklenen Atatürk’lerini kutladı. İki Gazinin buluşması, o dönemin çocukları için güzel bir anı ve Antep tarihinde büyük bir gurur kaynağıydı.

Antep kimle savaştı?

Antep Kuşatması, Kuva-yi Milliye ile Fransızlar arasında gerçekleşen ve Kuva-yi Milliye’nin on ay direnmesinin ardından, 9 Şubat 1921’de Fransızların şehri ele geçirmesiyle sonuçlanan kuşatmadır.

Gaziantep’i kim fethetti?

Antep’in Osmanlı topraklarına katılması (20.08.)

Kilis Antepten ne zaman ayrıldı?

1950’lerde Oğuzeli ilçe ilan edildiğinde, Elbeyli bucağı ona bağlandı ve Kilis’in 42 köyü Kilis’ten ayrıldı[76]. Kilis, Gaziantep İli’nin bir ilçesi iken, 06.06.2011 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çıkarıldı.

Antepi’yi kim kurtardı?

“Düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez” sözüyle tarihe adını yazdırdı. Düşmana karşı büyük bir direniş gösteren Şahin Bey ve maiyeti, 3 ve 18 Şubat 1920’de tam teçhizatlı Fransız birliklerini bozguna uğrattı.

Urfa Antep Maraş kimden kurtarıldı?

Ancak, ateşkes şartlarına aykırı olarak İngilizler Urfa’ya girdiler ve şehri işgal ettiler. Ekim 1919 sonuna kadar Urfa’da kalan İngilizler, daha önce Fransızlarla aralarında varılan Sykes-Picot Anlaşması uyarınca Urfa Sancağı’nı ve Maraş ile Antep Sancağını boşalttılar ve yerlerine Fransızlar geçti.

Antep’te hangi unvan verildi?

Kurtuluş Savaşı’ndaki üstün mücadelesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazi unvanına layık görülen Gaziantep’in 100. yılı geride kaldı.

Gaziantep adı ne zaman değişti?

21 Aralık 1921’de, tüm yerel halkın Kurtuluş Savaşı’na katıldığı Antep Savunması ile işgalden kurtarıldı. Yerel direnişteki başarısı nedeniyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921’de 93 sayılı Kanunla şehre “Gazi” unvanını verdi ve şehrin adı “Gaziantep” oldu.

Antep anlami ne?

Arapçada “parlak bahar” anlamına gelen Ayıntab, Ermeni kaynaklarında Anthapt olarak geçer. Gaziantep tarihçisi Bedrüddin AYNİ’ye göre Antep’in eski adı “Kala-i Füsus”tur. Kala-i Füsus “halka kale” anlamına gelir. Bedrüddin AYNİ’ye atfedilen rivayete göre burada kötü bir hakim varmış.

Antep’te hangi unvan verildi?

Kurtuluş Savaşı’ndaki üstün mücadelesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazi unvanına layık görülen Gaziantep’in 100. yılı geride kaldı.

Gaziantep Şahinbey ismini nereden almıştır?

İlçeye bu isim, Antep savunmasında büyük yararlılıkları bulunan Şahin Bey’in anısına verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yeni Escort